Hallgass pécsi zenét - pécsaktuál rádió

Használd a szűrőket, hogy gyorsabban
és kényelmesebben megtaláld amit keresel!

Programok - show
Interjú a Moon bike kihívás és a Zöld Egyetem program szervezőivel

Interjú a Moon bike kihívás és a Zöld Egyetem program szervezőivel

2021-01-27 | 15:00 - 15:21

2020 nyarán a PTE „MOON BIKE” címmel nemzetközi, egészséges életmódra ösztönző kihívást indított. Együtt, közösen biciklivel eljutottunk a Holdra (és még tovább), így a világ minden tájáról összesen több, mint egymillió km-t tettünk meg.
Csatlakozz hozzánk!

Az Igazgatóság Protokoll és Rendezvény Irodája által 2020. június 26-án elindított MoonBike 2020 mozgásra, egészséges életmódra buzdító 80 nap időtartamú kihívása hatalmas sikert aratott.

A program védnökségét Dr. Szabó Tünde sportért felelős és Prof. Dr. Bódis József felsőoktatásért felelős államtitkár vállalta. 

Támogatását és elismerését fejezte ki David Lappartient, a Svájci központú Union Cycliste Internationale elnöke. A svájci székhelyű Nemzetközi Kerékpáros-szövetség felhívta a figyelmet arra is, hogy a koronavírus-járvány miatt világszerte megnőtt a kerékpáros közlekedés jelentősége. 

Együttműködő partner a Magyar Kerékpáros Klub, a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség és a Magyar Szabadidő Sport Szövetség is, a V4 kerékpárverseny és a Tour de Balaton, illetve az egyik legrangosabb kerékpárverseny, a Tour de Hongrie szervezője, a Vuelta Sportiroda. Versenyszervezőkön túl számos kerékpáros túraszervező is aktív partnerünk volt. Alumni hallgatóként népszerűsítette a programot Bicsák Bence, aki jelenleg hazánk legeredményesebb triatlon versenyzője. Mintegy 19.000 dolgozója körében hirdette a programot a Volánbusz Zrt.  A Veolia Energia Magyarország Zrt. országos szintű felhívást intézett, és háziversenyt indított cégcsoportján belül. 

A MoonBike kihívást magánszemélyeken kívül több mint 60 hazai és nemzetközi intézmény, egyesület, cégcsoport népszerűsítette közösségi oldalán, weboldalán. 

A Pécsi Tudományegyetem (PTE), mint Zöld Egyetem kiemelt célja a programmal a - tömegközlekedésnél a pandémiás helyzetben jóval biztonságosabb – környezetbarát kerékpáros közlekedés népszerűsítése volt. Ha a Föld-Hold-Föld távolságot közepes benzines (1700cm3 -2000cm3) autóval tettük volna meg, akkor a CO2-t kibocsátás 233,7 tonna lett volna. A Hold biciklivel történő jelképes elérése és a visszatérés támogatta a hazai mérséklési törekvéseket. A program végére 233,7 tonna széndioxidkibocsátás-megtakarítás realizálódott. A megtakarított üvegházhatású gáz mennyisége 3400 db, 50 éves fa egy teljes vegetációs időszakban megkötött CO2 tömegével egyenlő. 

Videó

Videó


Időpont(ok)

Időpont(ok)

  • 2021-01-27
  • 15:00 - 15:21


Szervező egység(ek)

Szervező egység(ek)


Tudományágak

Tudományágak

  • Sport

Programtípus(ok)

Programtípus(ok)

  • Beszélgetés/Sport

172
program

280
szereplő

24
szervező